Faceți clic aici pentru a vizualiza site-ul complet în română.
Această pagină conține informații despre:
- Discuții cu adolescenții și resurse pentru conversații.
- Idei pentru părinți și îngrijitori.
- Riscurile consumului de alcool, marijuana și alte droguri de către minori.
- Deprinderea împreună a unor obiceiuri sănătoase.
- Unde găsiți ajutor.
Sunteți persoana cu cea mai mare influență asupra deciziilor pe care le ia copilul dvs. adolescent cu privire la droguri.
Mai mult decât prietenii. Mai mult decât celebritățile. De aceea, este important ca adolescenții să audă de la dvs. că nu trebuie să consume marijuana, alcool sau alte droguri și să învețe să facă alegeri sănătoase, inclusiv să găsească modalități sănătoase de a face față momentelor dificile.
Discuțiile pe această temă cu copilul adolescent pot reprezenta o provocare, dar cercetările arată că ele sunt unul din cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a arăta că vă pasă, pentru a stabili așteptări și pentru a-l ajuta să crească în siguranță și sănătos. Conversațiile pot fi scurte discuții ocazionale pe care le purtați în timp ce petreceți timp cu adolescentul. Iată o listă de răspunsuri la întrebările pe care le-ar putea pune copilul despre alcool și marijuana, pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru aceste conversații. Nu toată lumea este la fel, așa că nu uitați să vă adaptați răspunsurile pe baza propriilor opinii și experiențe. Dacă veți purta o discuție prietenoasă și sinceră, aceasta va avea un impact și mai puternic.
Iată o serie de resurse suplimentare pentru a vă ajuta să vorbiți cu copiii dvs. adolescenți:
- Idei despre cum să purtați conversații eficiente
- Fișă informativă despre adolescenți și marijuana
- Un infografic cu sfaturi rapide pentru părinți
- Un ghid pentru părinți privind creșterea unor copii care nu consumă droguri (numai în engleză și spaniolă)
- Ghiduri pentru a începe conversația în funcție de grupa de vârstă a copilului (pagină de internet tradusă automat)
- Un joc Adevăr sau provocare pentru captarea atenției într-un mod distractiv (numai în engleză și spaniolă)
Idei pentru părinți și îngrijitori.
Petreceți timp cu adolescentul, purtați conversații frecvente și faceți împreună lucruri amuzante!
Vă puteți ajuta copilul adolescent să evite marijuana, alcoolul sau alte droguri atunci când stabiliți o legătură cu el, îi impuneți limite și îl supravegheați.
Probabilitatea ca adolescenții să bea sau să consume marijuana sau alte droguri este mai mică atunci când părinții și/sau îngrijitorii sunt implicați în viața lor și când se simt aproape de ei. Pentru a intensifica legăturile de familie:
- Acordați-i copilului cel puțin 15 minute de timp individual în fiecare zi.
- Faceți lucruri amuzante împreună.
- Oferiți-i copilului feedback pozitiv despre alegerile sănătoase pe care le face.
- Luați masa împreună.
Stabiliți de timpuriu reguli clare, fiți consecvent și vorbiți des despre îndrumări. Pentru a impune limite:
- Purtați discuții regulate despre așteptările dvs.
- Folosiți o metodă disciplinară corectă și consecventă ori de câte ori regulile dvs. sunt încălcate.
- Ajutați-vă copiii să aibă relații pozitive cu prietenii.
- Ajutați-vă copilul să exerseze modalități de a spune nu drogurilor.
Monitorizați-i interacțiunile.
Cunoașteți întotdeauna ce fac copiii dvs. adolescenți, unde merg și cu cine își petrec timpul. Ajutați-i să planifice activități sigure și distractive. Nu uitați să puneți următoarele cinci întrebări:
- Unde te duci?
- Ce ai să faci?
- Cine o să fie cu tine?
- Când te întorci acasă?
- Se vor consuma alcool, marijuana sau alte droguri?
Care sunt riscurile consumului de alcool, marijuana și alte droguri de către minori?
Consumul timpuriu de alcool, marijuana și alte droguri îi expune pe adolescenți la un risc mai mare de dependență și alte probleme de sănătate, eșec școlar și limitarea opțiunilor de carieră din cauză de arestări și lipsă de educație. Consumul de marijuana, alcool sau droguri:
- Poate dăuna creierului unui adolescent în curs de dezvoltare. Alcoolul, marijuana și alte droguri pot afecta zonele creierului care controlează coordonarea motorie, controlul impulsurilor, memoria, învățarea și judecata. Deoarece creierul adolescentului este încă în curs de dezvoltare, el este mai vulnerabil la efecte.
- Poate conduce la dependență. Copiii care beau înainte de 15 ani au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta probleme cu alcoolul ca adulți, iar cei care încep să consume marijuana înainte de vârsta de 18 ani au de patru până la șapte ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare legată de consumul de marijuana decât cei care întârzie consumul.
- Este asociat cu primele trei cauze de deces la adolescenți: Accidentele (inclusiv decesele în trafic și înecul), omuciderea și sinuciderea.
Obțineți informații despre riscurile consumului de substanțe de către minori.
Deprindeți împreună obiceiuri sănătoase.
Ajutați-vă copilul adolescent să deprindă obiceiuri sănătoase, să-și stabilească obiective și să practice modalități sănătoase de a face față situațiilor.
- Stabiliți obiective: Stabilirea obiectivelor le oferă oamenilor sentimentul unui scop și îi ajută să creadă într-un viitor pozitiv. Prezentul poate fi o provocare, dar este mai ușor de gestionat atunci când există optimism cu privire la oportunitățile viitoare. Vorbiți cu copilul dvs. adolescent despre ceea ce vrea să facă în viitor și ajutați-l să-și facă planuri.
- Deprindeți obiceiuri sănătoase: O bună alimentație și suficient somn, precum și exercițiile fizice, îmbunătățesc sănătatea și starea de spirit. Asigurați o existență structurată (cum ar fi orele regulate de masă) care facilitează bunele obiceiuri și discutați cu adolescentul despre motivul pentru care obiceiurile sănătoase sunt atât de importante. Împreună, stabiliți strategii privind modalitățile de a consolida și de a practica bunele obiceiuri.
- Deprindeți abilități de a față face situațiilor: Este important ca adolescenții să identifice activitățile care îi ajută să se simtă mai bine atunci când se simt stresați sau anxioși. Împreună cu adolescentul, găsiți modalități de a încorpora acele activități în viața lui, fie că este vorba de joaca cu mingea în curtea din spate după cină, de o plimbare prin cartier, de o pauză zilnică pentru artă sau, pur și simplu, de a număra până la 10 și de a respira adânc când simte că situația nu se află sub control.
Obțineți sprijin.
Este în regulă să solicitați ajutor pentru sine și pentru copilul adolescent! Toate resursele de mai jos oferă servicii speciale pentru persoanele cu afecțiuni de auz și vorbire la numărul 711 și servicii de accesibilitate lingvistică.
- Teen Link este o linie telefonică de asistență confidențială și gratuită pe care adolescenții o accesa prin telefon, SMS sau chat cu adolescenți instruiți, între orele 18.00 și 22.00 (ora Pacificului). Copilul dvs. poate vorbi cu aceștia despre orice lucru care îi trece prin minte. Încurajați-vă copilul să telefoneze, să trimită SMS-uri sau să intre pe chat la numărul 1-866-TEENLINK (833-6546). De asemenea, adulții pot telefona la Teen Link pentru a discuta cu un clinician specializat în prevenirea consumului de substanțe toxice. Accesați www.teenlink.org pentru mai multe informații.
- Washington Recovery Help Line este o linie de ajutor anonimă, confidențială, deschisă 24 de ore din 24, care oferă sprijin celor care se confruntă cu tulburări legate de consumul de substanțe toxice și probleme de sănătate mintală. Sunați la 1-866-789-1511 sau accesați WARecoveryHelpLine.org pentru a obține mai multe informații.
- Washington Listens oferă sprijin celor care se simt triști, anxioși sau stresați. Serviciul este disponibil de luni până vineri între orele 9.00 și 21.00 (ora Pacificului) și la sfârșit de săptămână de la 9.00 la 18.00 (ora Pacificului). Accesați portalul Washington Listens pentru mai multe informații.