Looking for more resources for supporting parents during COVID-19? Visit the Start Talking Now Facebook page.

COVID-19 dăunează sănătății mentale a adolescenților. Părinții pot ajuta.

You are here

Home » COVID-19 dăunează sănătății mentale a adolescenților. Părinții pot ajuta.

Read this page in English.

Pandemia de COVID-19 are un mare impact asupra sănătății noastre mentale, iar adolescenții sunt vulnerabili în mod deosebit. Deoarece creierul lor se află încă în dezvoltare și nu au avut încă prea multe experiențe de viață, toate emoțiile pe care le simt – tristețe, mânie, stres și izolare – sunt mai intense. Iar cercetările arată că, în timpul pandemiei de COVID-19, este cel mai probabil ca adolescenții să prezinte simptome de depresie sau anxietate moderate până la severe (Mental Health America). Peste jumătate dintre adolescenți au raportat gânduri de sinucidere sau autovătămare în septembrie 2020 (Mental Health America).

Vestea bună este că părinții și alți adulți în care au încredere pot ajuta.

Cunoașteți semnele

Primul pas este să recunoașteți semnele. Fiecare adolescent este diferit și reacția lui la evenimentele traumatice variază. Aceasta poate varia de la „a se exterioriza” la „a se interioriza”. „Exteriorizarea” poate include asumarea de riscuri cum ar fi consumul de droguri, lupta sau ignorarea măsurilor de siguranță cu privire la COVID-19. „Interiorizarea” poate duce la retragerea adolescentului, care lasă impresia că nu-i pasă de nimic sau că dorește să fie singur mai des (Washington State Department of Health). Printre alte reacții obișnuite ale adolescenților în timpul unei calamități se numără:

 • Îngrijorarea
 • Tristețea
 • Culpabilitatea, mânia, teama, sentimentul de abandon
 • Teama că nu au niciun viitor
 • Modificări ale comportamentului social, cum ar fi lipsa întâlnirilor cu prietenii sau schimbarea prietenilor
 • Stare de ocupare permanentă pentru a evita sentimentele
 • Abuzul de alcool sau droguri

Modalități de a ajuta

În calitate de părinte, sunteți persoana cu cea mai mare influență în viața copilului dvs. adolescent. Indiferent dacă el recunoaște sau nu acest lucru!

Adolescenții se pot simți mai izolați în această perioadă dificilă. Fără prezență fizică la școală, fără a se întâlni cu prietenii sau fără a face sport, ei nu au același sprijin pe care îl aveau probabil în trecut. Iată de ce este atât de important să vă conectați cu copilul dvs. adolescent. Mai jos sunt prezentate modalități în care puteți ajuta (Washington State Department of Health):

 • Oferiți un model de îngrijire de sine și vorbiți despre propriile dvs. sentimente în mijlocul acestei catastrofe.
 • Încurajați-i pe adolescenți să-și exprime gândurile și sentimentele. Ajutați-i să identifice și să gestioneze aceste emoții.
 • Reamintiți-le că nu sunt singurii care au aceste sentimente și că e în regulă să nu fie în regulă în acest moment.
 • Încurajați-i să practice îngrijirea de sine și modalități sănătoase de a face față stresului, cum ar fi exercițiile fizice, meditația, ieșirea în aer liber sau orice activitate care le aduce un sentiment de fericire sau pace. Adolescenții pot găsi idei pe You Can.
 • Discutați (fără a ține prelegeri) despre pericolele modalităților nesănătoase de a face față situațiilor, cum ar fi:
  • Consumul de alcool sau droguri
  • Angrenarea în activități violente sau ilegale
  • Implicarea în relații nesănătoase
 • Discutați importanța alegerii unor prieteni care pot ajuta la luarea de decizii bune. Încurajați construirea de relații cu familia și prietenii.
 • Permiteți-le și încurajați-i să îi ajute pe alții în această perioadă dificilă. De exemplu, ar putea ajuta la înființarea unei grădini, la ridicarea gunoiului, la organizarea de activități pentru copiii mai mici sau la ajutarea vecinilor cu cumpărăturile.
 • Vorbiți cu adolescenții despre viitorul lor. De exemplu, întrebați „Ce vrei să faci în următorul an sau în 5 ani de acum înainte?”, „Ce ai putea face acum pentru a ajuta la atingerea acestui obiectiv?”, „Există modalități prin care te pot ajuta la unele dintre activitățile care te direcționează către acest obiectiv?”
 • Începeți conversația cu adolescentul într-un mod distractiv și captivant cu acest joc Adevăr sau provocare.

Obțineți sprijin

Teen Link: Uneori, copilul dvs. adolescent se poate simți mai în largul lui vorbind cu un coleg. E în regulă! Există o linie telefonică de asistență confidențială și gratuită, cu personal format din adolescenți instruiți, între orele 18:00 și 22:00 (ora Pacificului). Copilul dvs. poate vorbi cu aceștia despre orice lucru care îi trece prin minte. Încurajați-vă copilul să telefoneze, să trimită SMS-uri sau să intre pe chat la numărul 1-866-TEENLINK (833-6546). Dacă doriți, puteți vorbi cu voluntarul înaintea copilului dvs. Puteți lua, de asemenea, legătura cu linia telefonică de asistență pentru a discuta despre îngrijorări privind consumul de droguri sau alcool de către copilul dvs.

Washington Listens: Și aici este disponibilă asistență pentru dvs. Sunați la 1-833-681-0211 sau accesați WAlistens.org pentru asistență gratuită și anonimă. Washington Listens oferă sprijin celor care se simt triști, anxioși sau stresați din cauza COVID-19. Are personal de luni până vineri între orele 9:00 și 21:00 (ora Pacificului) și la sfârșit de săptămână de la 9:00 la 18:00 (ora Pacificului). Sunt disponibile servicii speciale pentru persoanele cu afecțiuni de auz și vorbire la numărul 711 și servicii de accesibilitate lingvistică.

Rețineți că este în regulă să cereți ajutor. Copilul dvs. adolescent privește modul în care faceți față stresului. Găsirea unor modalități sănătoase de a face față situațiilor și solicitarea  ajutorului atunci când aveți nevoie de sprijin sunt acțiuni pozitive pentru dvs. și pentru copilul dvs. adolescent, care poate învăța din ele.

Dvs. sunteți persoana care cunoaște cel mai bine adolescentul și care îl poate ajuta în această perioadă dificilă. Împreună, puteți ieși amândoi mai puternici din această situație. Iar dacă aveți nevoie de ajutor, solicitați-l!